Pažinkime Daniją iš arčiau

Danija

Prieš kokį gerą dešimtmetį kelionės į Danija buvo egzotika. Tačiau plečiantis globalizacijos procesams, sustiprėjus ryšiams tarp valstybių žmonės pradėjo keliauti daug daugiau.

Danija viena iš tokių šalių, kuri turi gilias istorines šaknis. Vien ko vertos H.K. Anderseno palikimas. Danija žavi jaukumu, nedideliais miesteliais ir nuostabia architektūra. Susipažinkime šiek tiek iš arčiau su Danijos sostine Kopenhaga. Kopenhaga vienas didžiausių Šiaurės Europos miestų (apie 1,5 mln. ) gyventojų. Ji yra rytinėje šalies pusėje, tarsi atsisukusi veidu į Švediją. Iš viso Danijoje gyvena 5,4 mln. Žmonių, tad Kopenhagoje ir priemiesčiuose yra susitelkę bene trečdalis jų, Europos ar pasaulio mastais tai nedidelis miestas. Tačiau danai turi ambicijų padaryti jį vieną svarbiausių verslo ir transporto centrų Europoje.

Kopenhaga neriasi iš kailio siūlydama aibė turistinių pramogų. Vien šiame mieste galima praleisti visas atostogas ir kasdien rasti įdomybių. Tai ir karališki rūmai, ir kanalai, ir gynybinės pilys, ir mažoji Undinėlė, ir labiausiai turistų lankoma Kristija, kitaip dar vadinama Fristed. Apleistame priemiesčio barakų rajone šeštajame dešimtmetyje įsikūrė menininkų komuna ir ėmė tvarkytis pagal savo įstatymus. Anot šį rajoną okupavusios menininkų komunos, Danijos ar Europos Sąjungos įstatymai ir normatyvai čia negalioja.

Besidomintiems menu Kopenhagoje reikėtų aplankyti meno galerijos. Viena iš žymiausių yra „Arken“. Dar įdomesnė vietelė – Danų dizaino muziejus. Garsus dizaineris Arne Jakobsensas yra laikomas skandinaviško dizaino pradininku. Jis kūrė viską: nuo arbatinio šaukštelio iki pastatų projektų. Danai pataria aplankyti ir  Eksperimentariumą ir planetariumą. Eksperimentariumas – tai muziejus, kuriame eksponuojami moksliniai eksperimentai. Ten tikrai smagu išbandyti, kaip veikia mokyklos suole įkaltos dogmos. Planetariumas – tai panoraminis kino teatras, turintis pačią moderniausią vaizdo ir garso aparatūrą. Didžiausia Kopenhagos įžymybė – Tovoli poilsio ir pramogų parkas. Tai bene seniausias pramogų parkas pasaulyje. Ypač Tivoli gražus sutemus, kaip užsižiebia milijonai lempučių.

Danijos sala Fiūnas –antra pagal dydį Danijos sala. Ji jungiasi su Zelandija. Šis tiltas tiktas danų pasididžiavimas. Kabanti tilto dalis yra net 7km ilgio. Dar tokio pat ilgio pastolinė dalis. Važiavimas šiuo tiltu yra mokamas.

Taigi jei planuojate aplankyti Daniją, jos sistinė Kopenhagą, kviečiame vykti kartu su keliaukimekartu.eu

One thought on “Pažinkime Daniją iš arčiau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *